Bratislavské letisko si zobralo úvery v objeme 42 miliónov eur

01.08.2012 Bratislava

Bratislava 1. augusta (TASR) - Bratislavské letisko si zobralo úvery na vyfinancovanie dostavby nového terminálu v celkovom objeme 42 miliónov eur. Ide o účelový investičný úver vo výške 30 miliónov eur so splátkovým kalendárom na 30 rokov od klubu troch bánk a úver na 15 rokov v objeme 12 miliónov eur so Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

Úverové zmluvy podpísali akcionári letiska v posledný júlový deň tohto roka. "Tieto úvery slúžia výhradne na krytie nákladov súvisiacich s výstavbou nového terminálu. Ten nahradil pôvodný z roku 1970 a cestujúca verejnosť ho začala využívať od 13. júla tohto roka v plnej funkcionalite," konštatuje v stanovisku rezort dopravy. Zároveň dodáva, že ministerstvo pod vedením nového šéfa Jána Počiatka (Smer-SD) vyrokovalo lepšie podmienky pre letisko. "Podmienky úveru navrhnuté ešte za predchádzajúceho vedenia ministerstva sa mi zdali nevýhodné, tak sme s bankami opäť otvorili rokovania. Výsledkom je úspora 932.000 eur len v prvých piatich rokoch trvania úveru," vyčíslil Počiatek.

Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS) je najväčším medzinárodným letiskom na Slovensku. V minulom roku vybavilo 1,6 milióna pasažierov a prepravilo 20.000 ton nákladu. Akcionármi letiska sú Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR so 49,7-% podielom a Fond národného majetku (FNM) s 50,3-% podielom.
 

Vyberte región